Radio Zu


Ponturi 1X2

duminică, 15 ianuarie 2012

Croaziera de cosmar: Vasul Costa Concordia a esuat. Mai multi romani erau la bord

Foto: BBC
Foto: BBC
Vasul de croaziera italian Costa Concordia cu peste 4.000 de persoane la bord a naufragiat la sud de Toscana. Mai multe perosane au fost date disparute in noaptea de vineri spre sambata.  Bilantul provizoriu al accidentului este de 3 morti si circa 40 de raniti.
Anterior au fost anuntati 6 morti, insa trei persoane au fost recuperate din apa.

Update - 15 ianuarie: La bordul navei italiene erau 56 de romani, turisti si personal 

Compania detinatoare a vasului de croaziera a comunicat oficiilor diplomatice ale Romaniei in Italia faptul ca la bordul navei Costa Concordia se aflau 29 de turisti romani, precum si 27 de cetateni romani, care faceau parte din personalul de bord si servicii al navei.

Initial, MAE a anuntat ca erau 70 de romani se aflau la bord, dintre care 20 de turisti si 50 de romani faceau parte din personalul de bord si servicii al navei.

MAE precizeaza ca, din informatiile obtinute pana in prezent, printre persoanele decedate in urma naufragiului navei de croaziera Costa Concordia nu se afla cetateni romani.

Costa Concordia, care efectua o croaziera pe Mediterana, a naufragiat vineri seara pe un banc de nisip in apropiere de Insula Giglio, la sud de Toscana, avand la bord 4.229 de persoane, dintre care 3.216 pasageri. Majoritatea persoanelor au fost evacuate, informeaza Mediafax.

Presa straina noteaza ca vasul Costa Concordia efectua o croaziera in Mediterana cand, cel mai probabil, a lovit o stanca in apropiere de insula Giglio, in timp ce pasagerii se pregateau de cina. Nava a inceput sa ia apa si s-a aplecat pe o parte, timp in care s-a declansat o panica generalizata si multi pasageri au sarit in apa inghetata.

Nu se stie inca numatul disparutilor.

Compania italiana a prezentat doar nationalitatile pasagerilor navei, urmand sa fie anuntate si cele ale membrilor echipajului.

Potrivit Costa Crociere, dintre cei 3.216 pasageri, 989 erau italieni, 569 erau germani, 462 francezi, 177 spanioli, 129 americani, 127 croati, 108 rusi, 74 austrieci, 60 elvetieni, 46 brazilieni si 46 japonezi. La bordul navei erau si 42 de olandezi, 33 de ucraineni, 30 sud-coreeni, 20 de romani, 26 din Hong Kong, 25 de britanici, 21 de australieni, 17 argentinieni, 13 taiwanezi, 12 canadieni, 12 chinezi, 11 portughezi, 10 columbieni, 10 chilieni si 9 turci.

In plus, printre pasageri erau 8 belgieni, 8 israelieni, 9 kazahi, 8 peruani, 8 polonezi, 6 moldoveni, 6  nepalezi, 5 suedezi, 5 venezuelani, 4 danezi, 4 dominicani, 4 sarbi, 4 sud-africani, 3 olandezi, 3 belarusi, 3 greci, 3 unguri, 3 iranieni, 3 irlandezi si 3 macedoneni.

La bordul navei erau si 1.013 membri ai echipajului.

Francesco Paolillo, de la paza de coasta, a precizat ca este vorba de o gaura de 30 de metri in nava, prin care a intrat apa.

"In jurul orei 20.00 (19.00 GMT) Costa Concordia, cu o lungime de 290 metri, a inceput sa ia apa si s-a inclinat cu circa 20 de grade", a mentionat paza de coasta.

Evacuarea s-a facut cu barcile de salvare, iar paza de coasta a evacuat 50 de pasageri cu elicopterul.

Parchetul din Grossetto a anuntat arestarea lui Francesco Schettino, comandantul navei de croaziera Costa Concordia. Acesta  a fost plasat in stare de arest pentru omucidere multipla, naufragiu si abandonarea navei in timp ce numerosi pasageri inca mai trebuiau sa fie salvati, au anuntat surse judiciare citate de presa.

Doi jandarmi raniti, dusi la Spitalul de Urgenta Universitar; amandoi au traumatisme cranio-cerebrale

Cei doi jandarmi au fost răniţi în altercaţiile de la Piaţa Universităţii din această seară.


"Unul este plin de sânge, suspectăm o fractură de piramidă nazală. Ambii au traumatism cranio-cerebral. Acum sunt în investigaţii", a declarat,  pentru MEDIAFAX, subsecretarul de stat Andrei Georgescu.
Celălalt jandarm are şi o fractură de antebraţ.
La acelaşi spital a mai fost adus un tânăr intoxicat cu gaze şi fum şi alte două femei care au leşinat.

Piaţa Universităţii, teatru de război! Un om a fost incendiat | FOTO

Centrul Capitalei a devenit câmp de bătălie. Cei 1.300 de protestatari din Piaţa Universităţii au început să arunce cu garduri, bolovani, sticle incendiare şi gaze lacrimogene.


Jandarmii au recurs la forţă, aruncând gaze lacrimogene şi operând reţineri de persoane. O parte dintre protestatari sunt plini de sânge sau stau pur şi simplu pe asfalt, "imobilizaţi" de-a dreptul de cantitatea de gaze eliberată în Piaţa Universităţii.
Unul dintre oamenii prezenţi printre manifestanţi a trecut printr-o experienţă groaznică. Hainele şi părul i s-au aprins ca o torţă, el fiind ajutat de cei din jurul lui, oamenii reuşind să stingă focul.