Radio Zu


Ponturi 1X2

marți, 17 ianuarie 2012

Un cappuccino de exceptie - competitia micului dejun italian (Galerie foto)

Un cappuccino de exceptie - competitia micului dejun italian (Galerie foto)Foto: La Stampa






O competitie mai putin obisnuita, menita sa aduca in prim plan talentul in design al italienilor la capitolul "mic dejun", a fost organizata la Torino, prezentand cesti spectaculoase de cappuccino.
Demne de toata admiratia, aranjamentele realizate de artistii desenului in lapte si cacao au prezentat imagini atat de surprinzatoare pentru cestile lor de cappuccino, incat acestea ar putea fi numite veritabile "capodopere", relateaza La Stampa.

mic dejun


Timp de doua zile, Torino s-a transformat in capitala micului dejun traditional italian, care e constituit dintr-un produs de patiserie cu sau fara umplutura, alaturi de aromata cafea "stretto" sau un delicios cappuccino, decorat cu maiestrie prin combinatia de zahar, cacao, lapte sau frisca.

cafea


Pentru a reusi o astfel de performanta, este nevoie de ani si ani de exercitiu, dar mai cu seama de pasiune si daruire pentru o meserie care cere abilitate si mult bun gust, atat la propriu, cat si la figurat.

mic dejun cafea


Anul acesta insa, torinezii au fost nevoiti sa acorde titlul de cel mai talentat preparator de cappuccino unei tinere chinezoaice, in varsta de 18 ani, pe numele sau Lele Yang, care "se joaca" de-a desenul in lapte si cacao inca din copilarie, in localul parintilor sai din Courgne, precizeaza sursa.

desen cafea

Ciudatenii si extreme ale Terrei

Ciudatenii si extreme ale TerreiFoto: surfingtheapocalypse



Planeta noastra este plina de ciudatenii, unele dintre acestea fiind foarte putin cunoscute. Spre exemplu, stiai ca cel mai lung nume geografic are 163 de litere sau ca Lesotho, Vatican si San Marino sunt singurele state inconjurate complet de cate o alta tara?
Listverse a scos in evidenta cateva dintre cele mai bizare aspecte geografice si geologice ale Terrei.

1. Al doilea cel mai lung nume geografic acceptat in lume este cel al unui deal din Noua Zeelanda, "Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu" - 85 de litere. Este o fraza maori care se traduce: "Locul in care Tamatea, barbatul cu genunchi mari, care a escaldat muntii si i-a inghitit, cunoscut ca mancatorul de pamant, a cantat la flaut pentru iubita lui".

Cel mai lung nume geografic este insa unul din Thailanda - "Krung thep maha nakorn amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit" - care are 163 de litere.

2. Lesotho, Vatican si San Marino sunt singurele state inconjurate complet de cate o alta tara. Lesotho este inconjurat complet de Africa de Sud, iar Vaticanul si San Marino de Italia.

3. "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll llantysiliogogogoch" este cel mai lung nume de sat din lume si al treilea ca nume geografic. Satul se gaseste in Tara Galilor.

4. Cel mai scurt nume al unei localitati are doar o litera - "A", localitatea fiind situata atat in Suedia, cat si in Norvegia. In limbile scandinave "A" inseamna "rau". Indicatorul care poate fi vazut in imaginea de mai jos este unul din multele care sunt puse in zona - deseori sunt furate pentru ineditul lor.

Ciudatenii si extreme ale Terrei


5. Cel mai mare oras din lume ca suprafata este Hulunbuir, din Mongolia Interioara. Are 263.953 de kilometri patrati.

6. Cea mai ridicata temperatura inregistrata pe Terra a fost de 58 de grade Celsius - la El Azizia, Libia, iar cea mai scazuta a fost de minus 57 de grade Celsius, in Antarctica. Locul in care sunt inregistrate cel mai des temperaturi ridicate pe tot parcursul anului este vestul Australiei, cu 36 de grade Celsius media anuala.

7. San Marino pretinde a fi cea mai veche republica constitutionala. Constitutia acestui stat a fost redactata in urma cu circa 1.600 de ani, fiind cea mai veche constitutie scrisa din lume.

8. Desi Muntele Everest are cea mai mare altitudine de pe Terra, Muntele Chimborazo, care are 6.268 de metri si este situat in Ecuador, este cel mai apropiat de Luna.

9. Dorsala Medio-Atlantica este cel mai lung lant muntos al Terrei, dar se afla sub apa, in cea mai mare parte, in Oceanul Atlantic. Islanda este singura parte din acest lant care se afla deasupra nivelului marii. Anzii formeaza insa cel mai lung lant muntos expus - circa 7.000 de kilometri.

10. Singurele nume geografice care contin numai vocale sunt cel al orasului Aiea, din Hawaii, si al insulei Eiao - una din Insulele Marchize.

11. Ghetarii stocheaza intre 70% si 80% din apa dulce de pe glob. 99% dintre acesti ghetari sunt situati in Arctica si Antarctica.

12. Trei cutremure care au avut magnitudini de circa 8 grade pe scara Richter, produse in 1811 si 1812, au facut ca fluviul Mississippi sa curga in sens invers.

13. Cea mai adanca gaura sapata vreodata de oameni este Kola Superdeep Borehole, din Rusia, care a atins o adancime de 12.261 de metri. A fost realizata pentru cercetari stiintifice si a dus la descoperiri neasteptate, una dintre ele fiind un depozit urias de hidrogen.

Ciudatenii si extreme ale Terrei


14. Statul Vatican este cel mai mic din lume, avand o suprafata de doar 0,44 kilometri patrati - mai mica si decat a unui oras de marime medie. Tara cu cea mai mare suprafata din lume este Rusia - are peste 17 milioane de kilometri patrati.

Leul se apreciază pe interbancar

La sfârşitul anului trecut, analiştii se arătau optimişti şi mizau pe aprecierea leului. Evoluţia a fost exact invers.  În şedinţa de marţi, moneda naţională a pierdut aproape un ban în faţa euro, care a fost cotat de BNR la 4,3625 lei. Este a şaptea şedinţă la rând de depreciere pentru leu, care a atins deja a doua cea mai slabă valoare din istorie.

Moneda naţională mai are doar un singur record negativ de bătut: 4,3688 lei pentru un euro, nivel inregistrat pe 30 iunie 2010. Pe piaţa interbancară, însă, minimul istoric este ceva mai departe. Pe 29 iunie 2010, cursul a depăşit uşor pragul de 4,4 lei pentru un euro. Din 28 decembrie 2011 până acum, moneda naţională a cedat 1,7% în faţa euro la nivelul cursului de referinţă. Tendinţa de slăbire a leului reprezintă o nouă veste proastă pentru cei cu credite în euro. Potrivit BNR, valoarea totală a creditelor în valută, preponderent în euro, se ridică la 142,3 miliarde de lei, cifră împărţită aproape egal de firme şi populaţie.

Din toamna lui 2008 până în noiembrie 2011, ponderea creditelor restante pe segmentul valută a urcat de la 0,5% la 8,6%. Cu alte cuvinte, în ultimii trei ani, rata restanţelor la monede străine a urcat de aproape 17 ori.

RAED ARAFAT ajuns LA GUVERN

Acum o săptămână, părintele SMURD şi-a dat demisia din funcţia de secretar de stat, nemulţumit de proiectul privind Legea Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, declara ieri că a fost sunat cu o seară în urmă  de doctorul Raed Arafat şi că urma să se întânească cu acesta şi să discute.
"Am fost sunat de domnul doctor luni seară. Sigur, trebuie să ne vedem şi să discutăm problemele pe care le avem", a declar precizat ministrul Sănătăţii. El anunţase anerior că aşteaptă să fie sunat de Raed Arafat pentru a discuta cu el posibilitatea de colaborare în privinţa noului proiect al Legii sănătăţii, cu atât ma mult cu cât Arafat este preşedintele Comisiei de urgenţă a instituţiei.
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor care a spus, tot ieri,  luni că Uniunea îl susţine pe Raed Arafat şi consideră că este nevoie de acesta indiferent dacă este în administraţia de stat sau în sistemul sanitar.
La rândul său, premierul anunţa că Raed Arafat se poate întoarce în minister sau participa la elaborarea Legii sănătăţii dacă doreşte aceasta.
Raed Arafat a demeisionat acum o săptămână din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în urma conflictului public cu preşedintele Traian Băsescu pe tema noii legi a sănătăţii. Demisia lui Arafat, percepută de mulţi ca fiind o nedreptate, a fost factorul declanşator al protestelor care au avut loc  în Bucureşti şi în ţară în ultimele 4 zile.
Preşedintele Băsescu a cerut retragerii legii chiar în prima zi de proteste