Radio Zu


Ponturi 1X2

luni, 23 ianuarie 2012

12 orase cu mai putin de 10 locuitori - vezi cum isi petrec timpul (Galerie Foto) !!!

 
Exista orase in lume care au un farmec si o frumusete aparte. Unele surprind prin arhitectura lor, altele prin extravaganta. Insa sunt si orasele uitate de lume, dar ai caror locuitori stiu sa pretuiasca aceste zone unice.
Monowi, Lost Springs sau Gross sunt cateva orasele americane care au suferit un puternic declin demografic, poate si pentru ca au esuat din punct de vedere economic.

Si nu sunt singurele care se confrunta cu o scadere dramatica a populatiei. Cei de la
MNN au o lista cu 12 astfel de orasele, pe care iti propunem sa le descoperim impreuna.

De-a lungul timpului, populatia anumitor orasele s-a imputinat atat de mult incat unele au ramas chiar cu un singur locuitor. Este si cazul oraselului american Monowi, din Nebraska, al carui unic locuitor este Elsie Eiler. Femeia este primarita, bibliotecara si barmanita. In plus, ea gestioneaza bugetul orasului, care inseamna aproximativ 500 de dolari pe an. Sotul ei a murit in 2004, reducand astfel la jumatate populatia. Nu intotdeauna situatia s-a prezentat asa. In 1930, Monowi se putea mandri cu o populatie de 150 de locuitori.



Centralia este un orasel din statul american Pennsylvania. Populatia acestuia s-a micsorat de la 3.000 de locuitori la numai 10, dupa ani intregi de ardere a unei mine in subteran. Focul continua sa arda si in prezent, iar expertii spun ca exista carbune suficient pentru a-l alimenta pentru 250 de ani. Este de asteptat ca in 2016, multi fosti locuitori sa se intoarca aici pentru a deschide o capsula de timp ingropata langa memorialul veteranilor. Centralia si cei cativa de locuitori ai sai au fost subiectul unui documentar in 2007 - "The Town That Was".



Lost Springs


Tortilla Flat este cel mai mic orasel din Arizona, cu o populatie de doar sase locuitori. Orasul este detinut de Alvin si Ross Pam, care l-au cumparat in 1988. Tortilla Flat a fost scos la vanzare pe eBay, contra sumei de 5,5 milioane de dolari. In acest orasel gasesti un restaurant, un oficiu postal, un magazin de cadouri si o sectie de vot.



Oraselul Picher din Oklahoma a fost catalogat de Agentia pentru Protectia Mediului drept cel mai toxic loc din America. Asta nu ii impiedica pe cei sase cetateni ai sai sa locuiasca aici. Candva Picher a fost cel mai productiv oras, cu cele mai mari zacaminte de zinc, insa in prezent orasul arata ca o fantoma, plin de cladiri abandonate si gramezi de steril.

In 2009, primaria si liceul de aici au fost inchise, iar in ianuarie 2011 au fost daramate tot mai multe cladiri. Exceptie face cladirea unde isi are sediul farmacia orasului, al carui proprietar refuza sa isi paraseasca locuinta. Afacerea lui supravietuieste numai pentru ca aceasta deserveste clienti din zone invecinate, multi dintre ei avand probleme respiratorii, probabil din cauza mediului toxic.



Tenney, din Minnesota, a cunoscut un declin constant al populatiei in secolul trecut, in 1980 aici locuind 19 oameni. La sfarsitul lunii iunie 2011, in Tenney au mai ramas doar 3 locuitori, care au decis insa dizolvarea orasului. Tenney face parte in prezent din Campbell Township.



Weeki Wachee sau orasul sirenelor este o atractie aparte pentru turistii din intreaga lume. Insusi Elvis Presley a vizitat Weeki Wachee in 1960. Orasul este practic un teatru construit intr-un izvor natural, unde spectacolele subacvatice dau locului o magie aparte. In prezent, populatia Weeki Wachee inseamna doar patru oameni, micul oras din Statele Unite ale Americii fiind condus chiar de un primar sirena.



Oraselul american Buford are un singur locuitor - Don Sammos. Barbatul a parasit in 1980 Los Angeles-ul si a ales sa se mute in Buford, care la acel moment avea o populatie de sapte oameni. Insa incepand cu anii '90, toti, cu exceptia lui Sammos, au parasit locul. Sotia sa a murit in urma cu 15 ani, iar in urma cu trei ani, fiul sau s-a mutat in Colorado. Sammos detine in Buford o benzinarie si un magazin.



Un alt orasel aparte este Freeport, din Kansas, a carui populatie numara doar 5 locuitori. Fondat in 1885, oraselul a detinut pana in 2009 si o banca. Insa de doi ani de zile institutia a decis sa paraseasca locul si in prezent Freeport mai inseamna o mana de oameni si o biserica.



Bonanza este un oras minier din Colorado, in mare parte insa abandonat, cu o populatie de sapte locuitori. A fost distrus de flacari in 1937. In 2005, scriitoarea Antonya Nelson si sotul ei au cumparat orasul si au construit aici trei blocuri. Ei mai detin o mina abandonata si un cimitir.



Bazele oraselului Gross, din Nebraska, au fost puse in 1893 de catre Ben Gross si sotia sa. In 1904, Gross era un oras in plina dezvoltare cu multe intreprinderi, fabrici si biserici, iar populatia numara 600 de locuitori. Cativa ani mai tarziu, doua incendii puternice aveau sa distruga aproape totul, multi locuitori parasind zona. Astfel, in 1970 aici au mai ramas doar 8 oameni. In prezent, Mike Finnegan si Maria sunt singurii locuitori ai orasului Gross.



Doar 10 oameni locuiesc in oraselul american Emblem, din Wyoming. Cu toate acestea oraselul, fondat in 1896, are posta si propriul cod postal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu