Radio Zu


Ponturi 1X2

marți, 17 ianuarie 2012

Ciudatenii si extreme ale Terrei

Ciudatenii si extreme ale TerreiFoto: surfingtheapocalypse



Planeta noastra este plina de ciudatenii, unele dintre acestea fiind foarte putin cunoscute. Spre exemplu, stiai ca cel mai lung nume geografic are 163 de litere sau ca Lesotho, Vatican si San Marino sunt singurele state inconjurate complet de cate o alta tara?
Listverse a scos in evidenta cateva dintre cele mai bizare aspecte geografice si geologice ale Terrei.

1. Al doilea cel mai lung nume geografic acceptat in lume este cel al unui deal din Noua Zeelanda, "Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu" - 85 de litere. Este o fraza maori care se traduce: "Locul in care Tamatea, barbatul cu genunchi mari, care a escaldat muntii si i-a inghitit, cunoscut ca mancatorul de pamant, a cantat la flaut pentru iubita lui".

Cel mai lung nume geografic este insa unul din Thailanda - "Krung thep maha nakorn amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit" - care are 163 de litere.

2. Lesotho, Vatican si San Marino sunt singurele state inconjurate complet de cate o alta tara. Lesotho este inconjurat complet de Africa de Sud, iar Vaticanul si San Marino de Italia.

3. "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll llantysiliogogogoch" este cel mai lung nume de sat din lume si al treilea ca nume geografic. Satul se gaseste in Tara Galilor.

4. Cel mai scurt nume al unei localitati are doar o litera - "A", localitatea fiind situata atat in Suedia, cat si in Norvegia. In limbile scandinave "A" inseamna "rau". Indicatorul care poate fi vazut in imaginea de mai jos este unul din multele care sunt puse in zona - deseori sunt furate pentru ineditul lor.

Ciudatenii si extreme ale Terrei


5. Cel mai mare oras din lume ca suprafata este Hulunbuir, din Mongolia Interioara. Are 263.953 de kilometri patrati.

6. Cea mai ridicata temperatura inregistrata pe Terra a fost de 58 de grade Celsius - la El Azizia, Libia, iar cea mai scazuta a fost de minus 57 de grade Celsius, in Antarctica. Locul in care sunt inregistrate cel mai des temperaturi ridicate pe tot parcursul anului este vestul Australiei, cu 36 de grade Celsius media anuala.

7. San Marino pretinde a fi cea mai veche republica constitutionala. Constitutia acestui stat a fost redactata in urma cu circa 1.600 de ani, fiind cea mai veche constitutie scrisa din lume.

8. Desi Muntele Everest are cea mai mare altitudine de pe Terra, Muntele Chimborazo, care are 6.268 de metri si este situat in Ecuador, este cel mai apropiat de Luna.

9. Dorsala Medio-Atlantica este cel mai lung lant muntos al Terrei, dar se afla sub apa, in cea mai mare parte, in Oceanul Atlantic. Islanda este singura parte din acest lant care se afla deasupra nivelului marii. Anzii formeaza insa cel mai lung lant muntos expus - circa 7.000 de kilometri.

10. Singurele nume geografice care contin numai vocale sunt cel al orasului Aiea, din Hawaii, si al insulei Eiao - una din Insulele Marchize.

11. Ghetarii stocheaza intre 70% si 80% din apa dulce de pe glob. 99% dintre acesti ghetari sunt situati in Arctica si Antarctica.

12. Trei cutremure care au avut magnitudini de circa 8 grade pe scara Richter, produse in 1811 si 1812, au facut ca fluviul Mississippi sa curga in sens invers.

13. Cea mai adanca gaura sapata vreodata de oameni este Kola Superdeep Borehole, din Rusia, care a atins o adancime de 12.261 de metri. A fost realizata pentru cercetari stiintifice si a dus la descoperiri neasteptate, una dintre ele fiind un depozit urias de hidrogen.

Ciudatenii si extreme ale Terrei


14. Statul Vatican este cel mai mic din lume, avand o suprafata de doar 0,44 kilometri patrati - mai mica si decat a unui oras de marime medie. Tara cu cea mai mare suprafata din lume este Rusia - are peste 17 milioane de kilometri patrati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu